Trendovi u craft pivarstvu koje očekujemo u 2023.

Back to Blog

Trendovi u craft pivarstvu koje očekujemo u 2023.

Craft pivarstvo je industrija koja se iznimno brzo razvija, a trendovi se mijenjaju iz dana u dan. Od svojih početaka u Sjedinjenim Američkim Državama 1970-ih godina kada su se pojavili prvi mali, nezavisni pivovari, proizvodnja piva je postala jedna od najuzbudljivijih industrija s nevjerojatnom količinom tehnoloških dosega, kreativnosti i inovativnosti.

Neki od trendova koje očekujemo u 2023.-oj godini su:

  • Porast popularnosti lokalnih pivovara: Sve više ljudi traži pivo koje se proizvodi lokalno u njihovoj zajednici, što će dovesti do porasta broja malih, lokalnih pivovara. Objeručke prihvaćamo ovaj trend kao apsolutni standard pivarstva budućnosti jer, iako volimo kušati piva iz cijelog svijeta i sudjelovati u aktualnim trendovima, svoju potporu želimo davati najviše malim domaćim pivovarama kojima su vlasnici upravo ljudi iz naše zajednice. Support Your Local!
  • Povećanje raznolikosti okusa: Pivari će se sve više okretati eksperimentiranju s različitim sastojcima i metodama proizvodnje, što će rezultirati raznovrsnijim okusima piva. U 2022.-oj godini smo bili blagoslovljeni ludim Pulferovim Smoothie Sourima (koje su na jednom europskom festivalu pretvarali u slushie), a u 2021.-oj i sa Bring the Spring saisonom s dodatkom gumenih bombona. Mi kažemo – dajte još!
https://pulferbrewery.com/
  • Povećanje popularnosti “session” piva: Piva sa nižim postotkom alkohola će postajati sve popularnija, jer ljudi žele uživati u pivu tijekom cijelog dana, a ne samo u večernjim satima. Predviđamo da popularnost bezalkoholnih piva neće porasti, već isključivo piva s alkoholnim udjelom oko 2-3%, i to u mnogim pivskim stilovima. Jedan od naših apsolutno najdražih pivskih stilova upravo je Session IPA koja uz niži alkoholni udio daje svu gorčinu i aromu koju volimo kod standardnih IPA – istraži Session IPA stil ovdje.
Varionica Siesta Session IPA – https://varionica.com/
  • Povećanje popularnosti cidera: Cideri / jabučnice / jabučna vina će postajati sve popularniji kao alternativa pivu, posebno među ljudima koji ne piju pivo ili imaju alergiju na gluten. Vrijeme cidera tek dolazi i jedva ga čekamo – ako još niste, obavezno kušajte prvi i jedini hrvatski craft cider Buzdovan!

Buzdovan Cider – https://buzdovan.hr/

Share this post

Back to Blog