Kako degustirati pivo kao profesionalac

Back to Blog

Kako degustirati pivo kao profesionalac

Prepoznavanje zaista kvalitetnog piva nije samo umjetnost, već je i znanost. U redu da se pristupi znalačkom ocjenjivanju piva, potrebno je imati dobro teorijsko preddznanje o specifičnim kvalitetama svakog pojedinog pivskog stila.

(Pssst! U svladavanju teorije će ti pomoći “Vodič kroz pivske stilove” koji uskoro stiže na Brewtiga webshop.)

BJCP (Beer Judge Certification Program) je organizacija koja se bavi certificiranjem pivskih sudaca i standardizacijom kriterija za degustaciju piva. Pratite sljedeće korake pri vašoj idućoj degustaciji piva da ocijenite pivo kao pravi profesionalci:

  1. Izgled: Prvo pregledajte bocu – obratite pažnju na količinu taloga, je li pivo prepunjeno ili premalo napunjeno u bocu, te postoje li kakvi krugovi oko vrata boce. Ukoliko taloga ima previše i postoje krugovi oko vrata boce – pivo može biti inficirano. Ukoliko je pivo prepunjeno u bocu, može biti previše gazirano, a ukoliko je premalo napunjeno može oksidirati. Zapišite na papir svoje dojmove.
  2. Aroma: istočite oko 50ml piva idealno kreirajući konkretnu pjenu, nagnite čašu i udahnite miris piva. Obratite pozornost na različite arome:
    – Je li hmelj citrusan, cvjetan, slamnat?
    – Je li slad karamelast, tostiran, zagoren?
    – Osjetite li estere kvasaca poput npr mirisa banane u pšeničnim pivima?
    Sve arome koje osjetite upišite na papir.
  3. Okus: ispijte malu količinu piva i osvrnutite se na okus. Obratite pozornost na različite okuse, kao što su slad, hmelj, gorčina, kiselina i alkohol. Stvorite početni dojam od prvog gutljaja i pustite ga da odstoji na jeziku nekoliko sekundi prije gutanja. Zabilježite okus (dok gutate) i aftertaste / naknadni okus (nekoliko sekundi kasnije). Obratite pozornost na sladnost, zahmeljenost, balansiranost, naknadni okus. Kao i pod aromom, pokušajte točno identificirati karakteristike slada, hmelja, estera (ako ih ima). Sve što osjetite upišite na papir.
  4. Osjećaj u ustima: osvrnite se na osjećaj piva u vašem ustima, kao što su tekstura, gustoća, količina pjene i količina alkohola. Je li tijelo piva vodenasto ili puno? Je li pivo visoko gazirano ili nisko gazirano? Osjetite li toplinu alkohola? Upišite na papir.
  5. Ukupni dojam: osvrnite se na ukupni dojam piva imajući na umu isključivo tehničke aspekte piva, izbjegavajući vaš osobni dojam.
  6. Opis: Napišite kratak opis piva koji uključuje svoje kvalitete i nedostatke.

Čestitamo! Upravo ste degustirali i ocijenili pivo kao pivski profesionalac. Sad je vrijeme za naručiti novu pošiljku vrhunskog crafta za iduću večer degustiranja 🍻

Share this post

Back to Blog